Pismo podrške 1. bosanskohercegovačkoj Povorci ponosa

Pred Bosnom i Hercegovinom se nalazi prva Povorka ponosa. Uz vaš ponos, koji ovoga puta imate rijetku priliku istaknuti, dozvolite da i mi istaknemo naš ponos pripadnicama i pripadnicima LGBTI zajednice Bosne i Hercegovine koji su se odvažili na ovaj historijski korak, kao i onima koji ovim pitanjem nisu direktno zahvaćeni, ali su osjetili potrebu iskazati solidarnost s onima koji trpe diskriminaciju.

U čitavom svijetu sve se više diže svijest o rastućoj ekonomskoj nejednakosti i klimatskim promjenama kojima smo svjedoci. Bez pravih odgovora na takva pitanja, vladajuća klasa čitavog svijeta ojačava i budi stare predrasude kako bi ponudila krivca za trenutno stanje u drugačijima.
Od širenja mržnje prema izbjeglicama, preko huškanja na svoje susjede i sugrađane druge narodnosti pa sve do ultrakonzervativne kontrarevolucije koja, uz napade na žene, nastoji demonizirati već diskriminirane homoseksualne, trans, interspolne i rodno nebinarne osobe te time normalne ljudske varijacije prikazati prijetećima i protuprirodnima.

U takvoj situaciji nužno je da se sve progresivne snage solidariziraju s vašom zajednicom i iskažu podršku LGBTI zajednici Bosne i Hercegovine 8.9.2019. u Sarajevu na prvoj bosanskohercegovačkoj Povorci ponosa. Sigurni smo da će se i vaša zajednica solidarizirati s radničkim, antifašističkim, antiseksističkim i svim drugim progresivnim borbama koje se u ovom trenutku zaoštravaju.

Drugarski,

Radnička fronta