Berta Cáceres o ulozi Hillary Clinton i SAD-a u puču u Hondurasu

Berta Cáceres o ulozi Hillary Clinton i SAD-a u puču u Hondurasu

Pripremila: S.K.

Prije njezinog ubojstva, Berta Cáceres, honduraška aktivistkinja za ekološka prava i prava starosjedilačkih naroda, prozvala je Hillary Clinton odgovornom za državni udar 2009. godine.

U video-intervjuu u Buenos Airesu 2014.[1], odgovarajući na pitanje o iscrpljivanju opozicijskog pokreta, Cáceres kaže: "Ista ta Hillary Clinton, u svojoj knjizi 'Hard Choices' ('Teške odluke') praktički je napisala što će se dogoditi u Hondurasu. To pokazuje loše nasljeđe sjevernoameričkog utjecaja u našoj zemlji. Povratak Mela Zelaye, na ustavno, izborima legitimirano mjesto predsjednika, bio je opstruiran." Clinton je, koristeći svoju poziciju, vršila pritisak na druge zemlje da se usprotive povratku Zelaye što su zahtijevali Cáceres i ostali lokalni aktivisti. Umjesto toga, nametnula je izbore i ono što je u svojoj knjizi nazvala "vladom ujedinjenja". "Upozoravali smo da će to biti jako opasno... No, pod snažnom kontrolom vojske odigrala se velika izborna prevara".

Cáceres kaže da je vlada koju je na vlast putem državnog udara dovela Clinton, pod pritiskom Washingtona donijela represivne zakone koji su kriminalizirali političke proteste. Cáceres je to nazvala "kontra-pobunom" u korist "međunarodnog kapitala", a u funkciji terora nad stanovništvom i stotina ubojstava političkih aktivista. "Ljudi su svakodnevno ubijani", kaže Cáceres.

Zanimljivo je što je Hillary Clinton maknula neke inkriminirajuće dijelove teksta o svojoj ulozi u Hondurasu iz ‘paperback’ izdanja knjige "Hard Choices". [O ovome govori i Belén Fernández u svom eseju u izvrsnoj knjizi "False Choices: The Faux Feminism of Hillary Rodham Clinton" (ur. Liza Featherstone)[2]).

Okolnosti ubojstva Berte Cáceres još nisu razjašnjene. Jedini svjedok je Gustavo Castro, meksički aktivist i novinar, koji je bio s Cáceres kada je ubojica ušao u sobu, Berta je umrla na njegovim rukama. Castro je bio dva puta pogođen, no preživio je praveći se mrtvim.

Vlada Hondurasa - ona "vlada ujedinjenja" na koju je Clinton tako ponosna - Castra drži zatvorenim, zabranjujući mu kontakt s vanjskim svijetom. Budući da je on jedini svjedok ubojstva koje ukazuje na mnoge saveznike u vladi, ako ne i na samu vladu, Castrov život je zasigurno ugrožen. Pokrenuta je i široka međunarodna kampanja za njegovo oslobođenje.

[1]

 

Pogledajte i kratki film - Berta o sebi i borbi u Hondurasu