Razgovarali smo s Josipom, radnikom Adria čelika, tvrtke iz Kaštel Sućurca.

Možete li nam ukratko opisati stanje Adria čelika? Koliko dugo prosvjedujete?

Stanje u Adria čeliku je katastrofalno. Imamo blokadu računa vise od 365 dana, neisplaćeno je sedam plaća. Pokrenuli smo postupak za stečaj 8. 4. da bi sudac 31. 7. ponudio predstečajnu nagodbu, protuzakonito. Sad je sve u rukama FINA-e, ona treba odbaciti predstečajnu nagodbu. Prosvjedujemo od početka petog mjeseca.

Što mislite o ideji radničkog povezivanja i solidarnosti? I kako se to povezivanje može ostvariti?

Moje mišljenje je da je krajnje vrijeme da se radnici ujedine u prosvjedima protiv poslodavaca i države koja dopušta poslodavcima da krše zakone i ne isplaćuju plaće. Ostvarivo je samo sa složnim sindikatom, a ne pojedincima koji su u sprezi s vlasti i rade protiv radnika.

Imate u blizini sindikaliste poput Zvonka Šegvića, Tomislava Urlića, Lukice Bucata i Tončija Drpića. Kakvu suradnju imate s njima

Imam vođu sindikata Zvonka Šegvića i upoznao sam ostale navedene vođe sindikata. Suradnja s navedenima je zasad odlična i nadam se da će takva i ostati.

U Hrvatskoj ima desetine tisuća radnika koji ne primaju plaću. Budući da ti radnici imaju daleko veće šanse da dobiju plaću ako se ujedine i ako zajednički zahtijevaju isplatu plaća, što mislite zašto se to povezivanje ne ostvaruje?

Ne ostvaruje se zato što sindikati nisu složni, a to odgovara državi – da manipulira pojedinim vođama sindikata, a oni radnicima. Druga stvar, radnici nisu solidarni jer svaki govori: što me briga za one što štrajkaju kad je meni dobro i mene se ne dira.

Imam konkretan primjer. Kad smo mi pozivali pojedine firme da se nama priključe u prosvjedu, nisu htjele. Jedino su se priključili radnici Kaštelanskih staklenika, a ima jos deset firmi koje su u većim problemima nego mi, npr: Konstruktor, Adriachem, Kerum, Hotel Marjan itd.

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?