Članci

RF oštro osuđuje sramotno odlikovanje Tanje Belobrajdić

  • 10. 01. 2019.
  • Piše: Radnička fronta

Ratni logor Lora, koji je 1992. osnovan u tada već bivšoj ratnoj luci JNA u Splitu, jedna je od najsramotnijih ratnih epizoda koja traje već 27 godina. Prema izjavama svjedoka – 24 zarobljenika, državljana BiH, Srbije i Crne Gore koji su bili zatočeni u Lori, ponižavanja i mučenja su bili svakodnevica.

Zatočenici Lore pravdu čekaju desetljećima. U slučaju Lora 1, koji se odnosi samo na zločine počinjene u razdoblju od ožujka do kraja ljeta 1992. godine protiv civila, osuđena su zatvorskim kaznama od 6 do 8 godina osmorica okrivljenika. Slučaj Lora 2 još uvijek nije priveden kraju, a 2011. je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo da je u toku istraga za proces Lora 3, u kojem će jednu od glavnih uloga imati bivša supruga Tomislava Duića (osuđenog u slučaju Lora 1, a okrivljenog u slučaju Lora 2), Tanja Belobrajdić koja je prema izjavama više svjedoka sudjelovala u ponižavanju i mučenju zarobljenika te je osobno birala one nad kojima će se provoditi iživljavanje. Svjedoci su izjavljivali da je Belobrajdić bila obučena u maskirnu uniformu i vojničke čizme, s pendrekom i pištoljem, da je skidala zarobljenike do gola i tjerala ih da puze, a druge vezala za cijevi od radijatora i osobno mučila. No, nakon kaznene prijave, njen se slučaj više nije spominjao, dok Državno odvjetništvo RH prije godinu dana nije zatražilo nadležno županijsko odvjetništvo da preispita svoju odluku po ovoj kaznenoj prijavi.

U međuvremenu, Belobrajdić je napisala i objavila dva romana (2015. i 2017.), za njih dobila niz nagrada, pa putovala i promovirala svoju „viziju rata“ djeci po knjižnicama i školama diljem Hrvatske. Potom je dobila tužbu protiv novinara Ferala koji su ukazali na sličnosti svjedočenja njezinih žrtava s opisima mučenja u nagrađenom prvijencu (Crni kaput, 2015.). 

Sada je odlikovana i „za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu“ Redom hrvatskog trolista, iz ruku predsjednice RH.

Jedna od rijetkih autonomnih ovlasti predsjedničke funkcije odlikovanje je istaknutih pojedinaca i pojedinki. Treba reći da je Kolinda Grabar Kitarović nastavila besramnu tradiciju koju je započeo još Franjo Tuđman koji je odlikovao optuženike za ratne zločine, pa tako i one koji su svoje zločine priznali. Odlikovati osobu koja je pod optužbom za brutalna premlaćivanja i ratne zločine je nastavak iste prakse kriminalizacije institucije odlikovanja. Prethodila joj je odluka da se ne povuku odlikovanja šestorici koji su osuđeni za ratne zločine.

Radnička fronta najoštrije osuđuje ovakvu praksu te smatramo da predsjednica odlikovanjem takvih osoba daje odriješene ruke nacionalnoj netrpeljivosti i bujanju fašizma u društvu. Što drugo očekivati od NATO-vog aparatčika koji na svoje gala večere kao uvažene goste zove kriminalce i otvorene simpatizere Ante Pavelića i NDH. 
No pasaran!