Akcija Superkonzum Črnomerec, Zagreb

Radnička fronta nastavlja svoju javnu kampanju ukazivanja na loše stanje radničkih prava u trgovačkim lancima, u kojima radi 100.000 ljudi u Hrvatskoj.

Osim što rade za crkavice, često i za minimalac, radnica/ima se brani sindikalno organiziranje na radnim mjestima, često ih se maltretira, dio plaće im se daje u bonovima, premalo ih je na radnim mjestima i često moraju radit i po više poslova istovremeno, ne plaćaju im se prekovremeni i na brojne druge načine se krši zakon.

Državnim je inspektoratima i državi sve to jasno i poznato, no to se već desetljećima tolerira zato što je službena politika u potpunosti podređena interesima krupnog kapitala - pa tako i onoga trgovačkoga.

Radnička fronta smatra da se takva teška kršenja zakona moraju oštro kažnjavati - oduzimanjem imovine svim vlasnicima koji se prema svojim radnicima tako odnose (a koji su nerijetko do svoje imovine ionako došli u pljačkaškoj privatizaciji).

Iz toga razloga smo i danas u Zagrebu, u Superkonzumu Črnomerec, održali simboličnu akciju podrške radnicama i radnicima, kako bismo ukazali široj javnosti na njihovu tešku situaciju.

Svim su političkim strankama puna usta "poduzetnika" (među koje spadaju i vlasnici trgovačkih lanaca), dok o potlačenom i obespravljenom radništvu nitko ne govori.

Zato su naši aktivisti danas simbolično prvi put ušli unutar Konzuma (bivšeg Unikonzuma, koji je bio u društvenom vlasništvu, tj. vlasništvu svih nas), u prostor "privatnog vlasništva", kako bi i na taj način simbolički ukazali na kakvoj se brutalnoj eskploataciji zasniva današnji ekonomski sistem i na koji su način novopečeni tajkuni poput Ivice Todorića (koji je samo najpoznatiiji od njih - problem je u sistemu a ne u jednom čovjeku) došli do svojih dvoraca, helikoptera i jahta. Ističemo i pozitivne reakcije prisutnih prilikom dijeljenja letaka danas, što ipak ukazuje na to da je društvo bar donekle svjesno ovih problema i da podupire borbu za radnička prava.

Cilj je Radničke fronte da okupi obespravljene i ponižene radnice i radnike (kao i sve druge osiromašene i potlačene - nezaposlene, blokirane, deložirane...) ne samo u trgovačkim lancima, nego i drugdje, od kojih mnogi rade za crkavicu i u prekarnim i bijednim uvjetima.

Izborimo se za društvo u kojem će na prvom mjestu biti radna većina a ne manjina privatizacijskih tajkuna. Pridružite nam se - zajedno smo jači i samo se tako možemo izboriti za bolje društvo!

.be">
.be

 

konzum1

konzum2

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?