SAD otvara vrata turskoj invaziji na Siriju

SAD otvara vrata turskoj invaziji na Siriju

Nedavna izjava SAD-a koja nagovješta napuštanje Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i odluku o ne stajanju na putu turskim vojnim operacijama na području sjeverne Sirije indirektna je podrška ponovnoj destabilizaciji, podrška etničkom čišćenju i stvaranju tisuća novih ratnih izbjeglica na području iscrpljenom godinama borbe protiv ISIS-ove okupacije.
Odluka američkih vlasti o prekidu podrške SDF-u te ostavljanje istih na milost i nemilost Turske, krajnje je licemjerna. Nemoguće je poreći da su upravo snage SDF-a odigrale ključnu ulogu u oslobađanju sjevernosirijskog teritorija i uništenju Islamske države, što je i američka vlada godinama proglašavala ciljem koji je nužno ostvariti za dobrobit čitavog svijeta.
Nakon pada Islamske države, područje sjeverne Sirije/Rožave, poznato pod službenim nazivom Demokratska Federacija Sjeverne Sirije, postalo je stabilno područje koje je predstavljalo nadasve plodno tlo za ponovnu izgradnju društva utemeljenog na principima demokratskog konfederalizma kao garancije slobode i jednakosti svih društvenih sastavnica, s naglaskom na unaprijeđenju prava žena. Istodobno, snage SDF-a pokazale su izraženu volju za uspostavom trajnog mira na navedenom području.
Sada, odluka SAD-a, kao i iminentna turska invazija prijete uništiti teško izborenu stabilnost. Erdoganova krvava diktatura svoje lice već je pokazala progonima Kurda unutar vlastitih granica, ali i okupacijom grada Afrina koji je iz mirne oaze u tek nekoliko mjeseci pretvoren u područje etnički utemeljenih progona kurdskog stanovništva, stradavanja civila, otmica i silovanja mnogobrojnih žena.
Zbog navedenog poteza SAD-a, ovakvu atmosferu razaranja vrlo je moguće očekivati i na drugim područjima sjevernosirijskog teritorija. Izgleda da ono što Islamska država nije uspjela učiniti, sada nastoji dovršiti Turska. Štoviše, narušavanje teško izborene stabilnosti u zemlji i ponovno širenje područja oružanih borbi vrlo bi lako moglo dovesti i do ponovnog jačanja i regrupiranja pripadnika ISIS-a koji se i dalje nalaze na navedenom području. Imajući to na umu, prestanak podrške Kurdima ne predstavlja prijetnju samo za njihovo postojanje već i za postojanje čitave Sirije pa i šire.
Odluka o ne pružanju otpora turskoj invaziji, indirektna je podrška autoritarnoj, fašističkoj i opresivnoj Erdoganovoj vlasti koja je već oduzela slobodu i živote mnogih politički ili etnički 'nepodobnih' unutar vlastitog teritorija, a sada ih se još više nalazi pod prijetnjom.
Stoga, sve svjetske vlasti koje su podržale borbu protiv ISIS-a u ime borbe za slobodu, što posebice obvezuje upravo one američke koje su daljnju podršku odbile, sada više nego ikada moraju još jednom stati rame uz rame s Kurdima i sa sjevernom Sirijom u pružanju otpora okupaciji, borbi protiv ponovnog masakra stanovništva, pokušajima izgradnje mira te osuditi i spriječiti tursku invaziju.