U čemu je pravi problem s Kolindinom kćeri?

U čemu je pravi problem s Kolindinom kćeri?

Kolindina kći zapravo uopće nije problem. Ona je samo ovih dana popularan primjer nejednakosti sistema u kojem živimo. Ona je samo primjer toga kako si neki, npr. članovi političke elite, mogu priuštiti 110 tisuća dolara godišnjih troškova za školovanje djeteta na Harvardu (stranci ne mogu dobiti potpuno besplatno školovanje te će njezini roditelji morati platiti bar veći dio te cifre), što je brojka koju će radnik u Hrvatskoj možda zaraditi u cijelom životu.

No pravi je problem zapravo sistemski i strukturalan. Na stranu svaka patetika i priča o pravednosti i moralu, problem je sustav u kojem živimo jer u njemu doslovno potencijalni Einsteini i Tesle svakodnevno propadaju. Zašto? Zato što si velik broj ljudi - i u Hrvatskoj i u svijetu - realno ne može priuštiti školovanje (ili bar ne onakvo školovanje kakvo si mogu priuštiti bogati, kao što je predsjednica Hrvatske). I tako veliki talenti stalno propadaju - što je ogromna šteta ne samo za čitavo naše društvo nego i za čovječanstvo općenito.

Kapitalizam, kao i svi klasni sistemi, zapravo rade protiv interesa čitavog čovječanstva jer ne dopuštaju da se najveći talenti samoemancipiraju i razviju koliko god mogu - na korist čitavog čovječanstva. Da, neki talentirani uspiju, ali mnogi propadnu, ne uspiju ili se moraju zadovoljiti s preživljavanjem.

A to da talenat ne ovisi o dubini roditeljskih džepova i tome živite li u vili ili u slumu nije tek nekakvo ljevičarsko laprdanje napamet nego je dokazana znanstvena činjenica. Kao i to da uspjeh u najvećoj mjeri ovisi o dubini džepova vaših roditelja. Kao i to da vrlo često netalentirani bogataši imaju puno više šanse uspjeti u životu od vrlo talentirane djece siromašnih roditelja. Koga zanima studija o tome, može je pročitati ovdje (na hrvatskom prepričano ovdje.)

Oni koju su se na društvenim mrežama upeli biti plemeniti vitezovi u obrani Katarine Kitarović, morali bi se prvo zamisliti koliko je Tesla i Einsteina propalo jer nisu imali mogućnosti školovati se i ostvariti sve svoje potencijale jer živimo u nejednakom i štetnom klasnom sistemu u kakvom živimo.