Žene Splita u okupatorskim zatvorima

Žene Splita u okupatorskim zatvorima

Mnogo je splitskih žena prošlo kroz okupatorske zatvore. Točnih podataka nema, ali se računa da ih je za vrijeme talijanske okupacije sigurno bilo preko 500, a za vrijeme njemačko-ustaške okupacije preko 100, računajući i splitske Židovke.

Najveći broj njih je nakon nekog vremena pušten kućama. Nekoliko desetina žena je odvedeno u internaciju i logore, nekoliko je žena zamijenjeno i otišlo u partizane, jedan je dio izveden na suđenje, a dio je ostao u splitskim zatvorima gdje su dočekali pad Italije, odnosno oslobođenje Splita. Razlozi za hapšenje vrlo su različiti, ali se moglo uvijek nešto izmisliti.

Kod suđenja za vrijeme Talijana malo je žena pušteno na slobodu, neke se šalju u internaciju ili konfinaciju. Uglavnom se sudi na vremenske kazne od jedne do trideset godina zatvora. Među ženama iz Splita nema ni jedne smrtne presude niti doživotne kazne. Sličnih suđenja za vrijeme ustaša nema. Poznato je da su tada mučenja bila strašna i da su dvije Splićanke iz zatvora obješene, Sonja Bućan i Palmina Piplović.

Žene koje su zamijenjene su: Karla Njegovan, Mileva Bubalo, Ivanka Ninčević, Paula Zon i Jagoda Kovačić.

Talijani su hapsili i maloljetne Splićanke, koje se bez suđenja odvode u Italiju u neku vrstu domova (npr. Seka Santini, Seka Reić, Marija Mirković …).

Splićanke zatvorenice odlično su položile teški ispit pri hapšenju i boravljenju u zatvorima. Posebno se to odnosi na one drugarice koje su bile pretučene i mučene. Bio je samo jedan slučaj da je žena u Splitu provaljivala druge. Ona je odmah bojkotirana i nikada se nije vratila u domovinu.

Izvori: Jugoslavenke u kaznionicama fašističke Italije (1941. - 1944.), dokumentarna građa, LOGOS, Split, 1985.;

Desa Kukoč, Žene Splita u kaznionicama Italije za vrijeme 2. svjetskog rata, Zbornik Split u NOB-u, Split, 1981., 927./941.
prema: Kuzmić, M., 2010. Antifašistički Split, ratna kronika 1941.-1945. Split: Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Splita.