Mobbing

Mobbing

Nekoliko mjeseci razgovora s radnicima u raznim firmama i različitih struka i radnih mjesta, došli smo do zaključka da je mobbing jedan od problema na poslu na koji se radnici najčešće žale i zbog čega često uzimaju razne lijekove za smirenje i ostale tegobe te često idu na bolovanja.

Zlostavljanje na radnom mjestu šteti mentalnom i fizičkom zdravlju. Može izazvati tjeskobu, depresiju, traume, visok krvni tlak i gastrointestinalne probleme.

Što je, zapravo, mobbing?

Mobbing je neetička i neprijateljska komunikacija, višestruko zlostavljanje koje štetno utječe na zdravlje jedne ili više osoba a koje provodi jedna ili više osoba putem nanošenja štete ugledu i časti zlostavljanje osobe a često ima za cilj eliminaciju s radnog mjesta. Nasilničko je ponašanje koje uključuje fizičko, psihičko i verbalno zlostavljanje, prijetnje i ponižavanja. Više od polovice počinitelja mobbinga su šefovi, a nešto manje od polovice su radni kolege na istom položaju u firmi.

Najčešći oblik mobbinga je emotivno zlostavljanje koje uključuje neprijateljsko ponašanje, uvrede, prijetnje, tračanje, omalovažavanje, iznošenje prijetnji i kritika javno, javno ismijavanje i slično. Nasuprot ovog načina zlostavljanja jest konstantno kritiziranje i omalovažavanje, smirenim tonom i bez psovki i vikanja, uglavnom bez svjedoka, zbog kojeg žrtva mobbinga na kraju i sama počne sumnjati u svoje sposobnosti. U ovaj dio “pristojnog” mobbinga spada i manipuliranje i uskraćivanje nužnih resursa i inoformacija.

Posljedice mobbinga

Mobbing narušava kvalitetu života osobe nad kojom se vrši jer, nakon nekog vremena, zlostavljana osoba svo vrijeme razmišlja samo i jedino o poslu i o onome što se dogodilo, što bi se moglo dogoditi i što će se dogoditi. Ozbiljno narušava zdravlje osobi kojoj se događa te dovodi do osjećaja straha i bespomoćnosti kod svakog spomena posla te izaziva osjećaj ljutnje i zbunjenosti.

Osim što narušava kvalitetu života osobe, znatno utječe i na sposobnost kvalitenog obaljanja posla kojim se zlostavljana osoba bavi.

Najčešće se događa da zlostavljači na poslu ne budu kažnjeni, a još češće budu i nagrađeni, jer često značajno doprinose tvrtki a znatno je lakše kontrolirati i manipulirati ljudima koji su u strahu, što je svakom poslovodstvu kratkoročno znatno lakše nego se baviti radnicima i njihovim potrebama.

Kako dokazati mobbing?

Uznemiravanje temeljeno na spolu, rasi, naciji, religiji, rasi, teško je dokazivo. No, mobbing kao zlostavljanje radi zlostavljanja, nevezano za niti jedan od gore navedenih pojmova, gotovo je nemoguće dokazati bez sustavnog i promišljenog bilježenja, prijavljivanja “trovanja” radne atmosfere nadređenima, posjeta liječniku, a sve je to jako naporan posao.

Jako je važno zapisivati svaki događaj koji može biti ili jest mobbing sa što više detalja i sa što točnijim vremenom događanja. Svjedoci, poruke i mailovi su zlata vrijedni za dokazivanje mobbinga. Vrlo važna stvar je pravna pomoć. Ukoliko mislite da ste žrtva bilo kakvog zlostavljanja na poslu, javite nam se. U sklopu našeg radničkog savjetovališta nudimo besplatnu pravnu pomoć.