Katastrofalni radni uvjeti u firmi Meteor u Đakovu

Katastrofalni radni uvjeti u firmi Meteor u Đakovu

Većina radnika u firmi Meteor je na minimalcu od 3,400 kuna. Kada dođe sezona i rade se lampioni uvode se 3 smjene. Firmi konstantno nedostaju majstori jer radnici ne žele raditi za tako male plaće i u tako lošim uvjetima gdje nemaju ni adekvatnog alata. Uvjeti su katastrofalni, kako je riječ o kemijskoj industriji, otrovi koje radnice u starom pogonu udišu su opasni po zdravlje radnica, firma, a toga su radnice svjesne, muškarce više privilegira što radnice jasno vide. U toj firmi od hdzovca Raspudića, a HDZ je poznat po tome što je uništio proizvodnju i obogatio 200 i kusur ljudi na društvenoj pljački tokom privatizacije, šef tehničkog sektora gospodin Branko svako malo hoda po pogonu i svako malo viče na žene kako bi pokazao svoj autoritet pred drugima čineći im stres na poslu čiji su uvjeti i ovako nehumani i teški, samo mu još fali štap da upotpuni sliku kakvog čuvara u logoru. To je firma koja svojim radnicama ne daje ni adekvatnu zaštitnu opremu na radu, primjerice, na liniji u starom pogonu žene stoje za strojem koji puni proizvode i udišu otrov od proizvoda kao što je cekina i solna, to tako užasno smrdi da je nekim ženama znala ići i krv iz nosa, a neke su jedva dolazile do daha i umjesto da pomognu ženama i olakšaju im uvjete na radnom mjestu, umjesto da ih zaštite, Meteor u Đakovu ne daje prave zaštitne maske da ne udišu taj otrov. Ovo vam mogu potvrditi sve radnice koje rade u starom pogonu. Sve što im je firma dala bile su neadekvatne maske za zaštitu protiv virusa. Dapače, žena koja radi u uredu i glavna je za zaštitu na radu nakon što je s tim upoznata od strane bivšeg radnika nije napravila ništa da pruži radnicama adekvatnu zaštitu kako se ne bi konstantno trovale udisanjem otrova od cekine i solne koji se otrov samo taloži u organizmu radnica. Cijeli pogon je star, prljav i oronuo, raspadnut i on je samo slika kako jedna firma koju je preuzeo Labud iz Zagreba ne ulaže u pogon i ne kupuje potrebnu opremu svojim radnicima već štedi na svakom koraku kako bi obogatili svoje vlasnike i dioničare, a sve preko leđa radničke klase. Umjesto da se organiziraju radnici zbog straha od gubitka posla i egzistencijalne ugroze trpe ponižavanja dok ih firma tretira kao kakvu tegleću marvu, "ako nećeš ti", govori firma Meteor, "ima drugi konj koji će raditi za 3,400 i trpiti loše radne uvjete na poslu."

Kad je bio dan žena simbolično su dali ruže ženama. Rekao bi čovjek, "ah, kako slatko i lijepo, Meteor je divan poslodavac." Ali šta ti znače ruže dok ti se iste radnice truju u starom pogonu udišući otrove od solne i cekine? I dok one svakodnevno udišu otrove i talože otrov u svom tijelu, oni im daju ruže, dotle to licemjerje ide. U isto vrijeme vlasnik Raspudić uživa i živi na leđima radništva poput kakvog parazita. Ista ona žena koja je zadužena za zaštitu na radu u firmi Meteor napravila je i upitnik o zaštiti na radu gdje je otvoreno vrijeđala dostojanstvo svih radnika tako što im je postavila pitanja na način da su radnici intelektualno potkapacitirani, kao da je riječ o retardiranim ljudima. U tom upitniku koji je vrijeđao dostojanstvo svih radnika bilo je takvih pitanja poput onoga, pazite ovo, da između dvije slike zaokružite sliku koja predstavlja zabranu pušenja, na slici pod a) bio je znak zabrane pušenja, a na slici pod b) znak zabrane pijenja vina. U privitku šaljem i slike tog upitnika pa procijenite sami kako su tim upitnikom izvrijeđali dostojanstvo svih radnika u firmi.

Radnici sve ovo trpe i šute, nisu organizirani, boje se reći što misle, a ako nešta i kažu, da im nedostaje materijala, da im trebaju prave zaštitne maske, da treba nova pumpa, budu ignorirani. Sve ovo vam mogu potvrditi i anonimno radnici u toj firmi.

Ovo je samo jedan od brojnih primjera kako radničku klasu eksploatiraju i plaćaju im minimalac od kojeg ni guzicu ne mogu obrisati koliko je nedostatan za životne troškove jedne obitelji. To je sramota i slika Hrvatske, pa nije ni čudo što je Slavonija sve praznija jer tko bi htio biti kmet u takvoj firmi? U isto vrijeme dok imamo loše radne uvjete u većini firmi po Hrvatskoj, umjesto da te uvjete popravimo i povećamo plaće najslabije plaćenim radnicima, HDZ gradi kapelice u Betlehemu. Izgleda da su kapelice u Betlehemu važnije od radnika i radničkih uvjeta u Hrvatskoj.

Galerija fotografija