Ministre Aladroviću, zašto lažete kada govorite o porastu zaposlenosti?

Ministre Aladroviću, zašto lažete kada govorite o porastu zaposlenosti?

Ministar Aladrović nam se obratio ovih dana kako bi nam donio radosnu vijest da sada "prelazimo iz faze očuvanja radnih mjesta u fazu kreiranja radnih mjesta", a to je potkrijepio porastom zaposlenosti, odnosno činjenicom da je porastao broj osiguranika za 52 tisuće osiguranika više nego prošle godine. Navodna porast zaposlenosti s kojom se hvali Aladrović posljedica je toga da se u RH ne zna koliko je ukupno radne snage, pa da izračunamo kolika je stopa zaposlenosti. Umjesto toga Aladrović i Plenković broje "porast" zaposlenih prema broju osiguranika. Broj radnika se uistinu, svake godine, osobito u turističkoj sezoni povećava ali taj broj uključuje ne samo domaće već i strane radnike. Da ne govorimo da je redom riječ o sezoncima.

Ova statistička manipulacija još se dodatno pojačala potpunom liberalizacijom uvoza radne snage što su vladajući osigurali donošenjem izmjena i dopuna Zakona o strancima ove godine - što smo oštro kritizirali, a čime su se u potpunosti ukinule kvote za uvoz strane radne snage i sada je za neka zanimanja samo potreban formalan "test tržišta rada". Dakle kada Aladrović najavljuje porast broja zaposlenih i prelazak u neku progresivnu fazu "kreiranja radnih mjesta" onda namjerno laže ili zaobilazi činjenicu da je niska stopa nezaposlenosti posljedica masovnog iseljavanja od 14% radnosposobne populacije - neki govore i o broju od gotovo pola milijuna iseljenih.

Liberalizacija koju su sproveli vladajući se zbiva pod motom da nama "nedostaje radne snage" u pojedinim sektorima - dok je prava istina da treba povećati plaće, pa ljudi ne bi te iste poslove išli raditi u druge zemlje EU. Uz deregulaciju čija nova "faza" upravo dolazi, Vlada konkuretnost misli očito, kao i do sada, jedino postizati niskom cijenom radne snage, domaće ili strane, što je očito potpuno promašena strategija, čemu svjedoči i aktualno gašenje tekstilne industrije u RH (upravo pratimo situaciju s tvornicom Orljava).