Poraz američkog imperijalizma u Afganistanu

Poraz američkog imperijalizma u Afganistanu

Dramatični pad prozapadne vlade u Afganistanu i ponovno preuzimanje zemlje od strane talibana potpuni je poraz prvenstveno američkog imperijalizma na Bliskom istoku u sklopu tzv. "Rata protiv terorizma" koji je proglasio George W. Bush prije gotovo 20 godina. Procjene su da je u toj zemlji od intervencije poginulo 241 tisuća ljudi.

Vlada u Kabulu pala je jer je umjetno postavljena od strane Zapada i jer nije imala nikakvu podršku među narodom. Nakon 20 godina i utrošenih bilijardi SAD i saveznici su se povukli samo da bi se postavljeni režim urušio kao kula od karata u roku od nekoliko tjedana. Američka politika svjetskog policajca koji je intervenirao kako je i gdje je htio bez obzira na međunarodno pravo, ovih dana doživljava još jedan poraz. Američki imperijalizam je samo u posljednjih nekoliko godina doživio nekoliko krupnih udaraca. Afganistan je samo zadnji primjer nakon neuspjeha rušenja režima u Siriji, neuspjeha u pokušaju izazivanja građanskog rata na Kubi i u Venecueli i nakon neuspjeha zadržavanja pučističke hunte u Boliviji.

Danas prozapadni mediji licemjerno iskazuju zabrinutost nad afganistanskim narodom iako ih on nimalo nije zanimao kada je krvario pod policijskom palicom diljem migrantskog puta s Bliskog istoka prema Europi. Nije bilo medijske fame kada su još prisutni Amerikanci svoju vlast u zemlji potvrđivali u suradnji s istim lokalnim warlordovima koji su im danas okrenuli leđa.

U okviru NATO-a Hrvatska je više od 17 godina sudjelovala u okupaciji Afganistana jednako pod vladama HDZ-a i SDP-a. Rezultati i troškovi tih misija nisu poznati, osim što je poznato da je poginuo jedan, a ranjeno nekoliko pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. NATO je do 1991. služio kao vojna organizacija Zapada za potrebe Hladnog rata. Nakon raspada SSSR-a mnogi su smatrali da ni NATO više nema smisla, no on je ipak opstao, a 2009. mu se pridružila – nedemokratski, bez referenduma – i Hrvatska. NATO je, unatoč frazama o „sigurnosti“ i „zajedničkoj suradnji“, primarno vojna ekspozitura SAD-a kroz koju se provode geostrateški i geopolitički interesi ponajviše Washingtona, a onda i drugih velikih zapadnih sila. Hrvatska za tim „zajedničkim stolom“ u realnosti nema nikakvo pravo glasa i poslušnički provodi i zagovara vanjsku politiku kakvu kreiraju jači od nas.

Hrvatska je posljednjih godina odbila stotine zahtjeva za azilom pod izlikom da je Afganistan sigurna zemlja. Vrijeme je da Hrvatska ponovno promisli o politici neutralnosti gdje nas velike sile neće uvlačiti u imperijalističke ratove na drugoj strani svijeta. Vrijeme je i da Hrvatska prekine s politikom čuvara "Tvrđave Europe" i počne se odnositi prema izbjeglicama dostojanstveno i da izbjeglicama koji bježe pred talibanima napokon zaželi dobrodošlicu.

 

Foto: US Defense Departament