Orljava se gasi, Horvat i Plenković odmaraju

Orljava se gasi, Horvat i Plenković odmaraju

Nakon 75 godina gasi se jedna od najpoznatijih tekstilnih tvornica u Hrvatskoj – požeška Orljava. Orljava je državna firma stoga odgovornost za generirani dug i propuste nije ni na kome drugom već na – Vladi.

Da postoji bilo kakva odgovornost ove Vlade – gašenje Orljave bilo bi razlog za smjenu Darka Horvata, ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. No odgovornosti – nema.

Iako se najavljivalo da će se otvaranjem stečajnog postupka pokušati održati proizvodnja u požeškoj tekstilnoj industriji Orljava, većina radnica je dobila otkaz, a ne vidi se da će vlasnik Orljave – država – mrdnuti prstom da se to stanje, za koje je sama odgovorna, promijeni. Stečajni postupak trebao se voditi tako da se održi proizvodnja, sada mjesec i pol nakon prosvjeda koje su radnice Orljave održale ispred Vlade, stanje se nije promijenilo. Nakon nastalih problema i generiranog duga, Vlada je najprije u potpunosti ignorirala radnice i sindikate da bi nakon prosvjeda na Markovom trgu Vlada obećala isplatu zaostalih plaća i pokretanje stečajnog postupka u smjeru održavanja proizvodnje.

U Orljavi problem je započeo u početku smanjenjem, a poslije i obustavljanjem narudžbi tvrtke Olymp iz Njemačke koja je glavni kupac Orljave i s kojim Orljava godinama ima uspostavljenu suradnju. Olymp je i dalje izrazio želju da surađuje s Orljavom no željeli su s vlasnikom, državom, uspostaviti kontakt kako bi dobili informacije o tome što se planira s Orljavom. Država nije željela uspostaviti taj kontakt, stoga je Orljava ušla u stečaj. Orljava je također šivala za državu kvalitetne košulje.

U firmi je radilo preko 300 radnica, taj broj je smanjen na 180 u koroni, s najavom da će se broj povećati. Orljava je počela šivati i zaštitne maskice.

Nejasno je kako se generirao dug od 30 milijuna kuna koji sada služi Vladi da Orljavu proglasi „gubitašem”. Na ovo pitanje koje sam postavila ministru Horvatu na prosvjedu ispred Vlade odgovorio mi je da je to pitanje za upravu Orljave. No upravu Orljave postavlja Vlada, te stoga uprava i odgovara Vladi, a Vlada kao odgovoran vlasnik trebala je dobiti odgovor na to pitanje, ne mi zastupnici niti radnice. niti sindikati. Neki članovi uprave se nisu mijenjali skoro 20 godina, stoga je Vlada očito bila zadovoljna njihovim radom.

Na pitanje zašto Orljava ne šiva za državu, za vojsku, policiju, poštu, a država kupuje košulje od stranih firmi Horvat mi je odgovorio da se poslovi dobivaju na javnom natječaju na koji se Orljava nije mogla javiti zbog duga. Tako je začarani krug zatvoren, a Hrovat može mirno spavati s jednim problemom manje. Tekstilna industrija danas u Hrvatskoj odumire, kao što su ugašene i sve druge industrije, a mi se svodimo na uslužne djelatnosti. Država sobaricâ i konobarâ konačno se ostvaruje – vjekovni san Horvatâ i Plenkovićâ, čije su porodice dobro osigurane i zaštićene od slabo plaćenih poslova koji ostaju ostalima u ovoj zemlji, kao jedini „izbor”.