Radnicima Brodosplita!

Radnicima Brodosplita!

Pet Brodosplitovih poduzeća će do 18. lipnja ući u stečaj ako se do tada nešto ne promijeni i ako se ne nađu sredstva za isplatu plaća. Ta poduzeća zapošljavaju ukupno 868 radnika kojima sada prijete otkazi. Cijeli Brodosplitov sustav koji je Debeljak podijelio na 48 tvrtki zapošljava 2000 radnika. Podjela poduzeća na niz manjih tvrtki koje nepovezano ali konstantno dolaze pred stečaj je formula koju smo vidjeli u Brodotrogiru.

Takva fragmentacija velikog poduzeća na niz manjih znači otežanu organizaciju radničke borbe za radnička prava, ali i strategiju vlasnika da „zamuti” problem. U pravilu dugotrajne blokade završavaju pokretanjem stečaja i gašenjem krovne tvrtke – kao što je to slučaj upravo u Brodotrogiru, a nešto slično, no s puno manje firmi, smo pratili i u Uljaniku.

Nizanje uzastopnih blokada i pokretanje stečaja u raznim manjim firmama ima i funkciju pripremanja javnosti i radnika na zatvaranje brodogradilišta. Kada bi svi radnici radili u istoj firmi, a blokada tvrtke bila za sve radnike istovremeno – javnost, radnici i političke opcije koje staju na stranu radnika i brodogradnje reagirali bi. Ovako je borba oslabljena, a javnost umrtvljena.

Stoga Radnička fronta poziva sve radnike Brodosplita da aktivno, što prije, krenu u organiziranje radničke borbe, dok ne bude kasno, te da se aktivno obraćaju vlasniku Tomislavu Debeljaku, Vladi kao i lokalnim vlastima - sa svojim zahtjevima koji trebaju uključivati transparentnost poslovanja, sudjelovanje u rješavanju problema, uvid u scenarije rješavanja problema. To se organiziranje treba desiti i mimo sindikata koji su se u prethodnim slučajevima nemalo puta pokazali kao suradnici u zatvaranju brodogradilišta.

U svim scenarijima takve reakcije kreću tek kada je javnost "pripremljena" na zatvaranje brodogradilišta, a mnogi radnici samostalno napustili tvrtku. Takva se aktivna borba onda pretvara tek u borbu za otpremnine, dok su radna mjesta već ugašena jer nedostaje kvalitetnih kadrova za građenje brodova, a lista narudžbi je prazna.

Solidarno s radnicima Brodosplita!