Plan oporavka – izlika za daljnje privatizacije

Plan oporavka – izlika za daljnje privatizacije

Nacionalni plan oporavka i otpornosti u sebi sadrži i odredbe koje predviđaju daljnju privatizaciju tvrtki u vlasništvu i suvlasništvu Republike Hrvatske, a od toga još jednom neće biti pošteđene niti tvrtke koje su proglašene za tvrtke od posebnog interesa po Republiku Hrvatsku.

Nastavak je to neoliberalne politike vladajućih političkih elita posljednjih 30-ak godina. Poslije nekoliko tisuća uništenih tvrtki koji su direktna posljedica štetnih privatizacija i gubitka stotina tisuća radnih mjesta, vladajući i dalje nastavljaju s istom politikom koja je ovu zemlju koštala gotovo čitavu proizvodno-prerađivačku industriju. Čitave industrijske i proizvodne grane su obrisane iz domaće ekonomije, a sve što smo nekada proizvodili danas preuzimaju strane tvrtke koje se sjajno snalaze na hrvatskom tržištu čemu mogu posvjedočiti i godišnji ekstraprofiti stranih trgovačkih kuća.

Čak i kratak spisak tvrtki od posebnog interesa po Republiku Hrvatsku, sada se još jednom smanjuje, a na njoj su i posljednji kotačići naše ekonomije i infrastrukture koji još uvijek zemlja kontrolira, kao što su Poštanska banka, HEP, Hrvatska pošta, APIS IT, ACI, Croatia Airlines, Hrvatska lutrija, Hrvatske šume, HAC, Hrvatske ceste, Hrvatske vode, HŽ...

Vlada HDZ-a najavljuje prodaju udjela u preko 150 tvrtki, a u nekima i kontrolne pakete, te još jednom narodnu imovinu prodaju domaćoj ekonomskoj eliti ili stranim vlasnicima. Radnička fronta će se još jednom i uvijek suprotstavljati štetnim politikama privatizacije i rasprodaje imovine koji ovu zemlju 30 godina vode u siromaštvo.