Novi sindikat i Radnička fronta održali su sastanak na temu dostojanstvene plaće

Novi sindikat i Radnička fronta održali su sastanak na temu dostojanstvene plaće

Ispred Radničke fronte pozdravili smo metodologiju za izračun dostojanstvene plaće koju Novi sindikat i @RIS (Regionalni Industrijski sindikat iz Varaždina) predlažu u sklopu svoje kampanje, kao dio globalne mreže Clean Clothes Campaign, te smo se dogovorili oko koraka kojima ćemo aktivno promicati ideju korporativne odgovornosti za dostojanstvenu plaću, pogotovu u sferi bogatih globalnih brendova za koje proizvodi naš siromašni radnik. Osobito je važan izračun do kojeg su Novi sindikat i RIS došli - procjene dostojanstvene plaće koja bi u RH iznosila 10.428 kuna.

Velike modne kompanije koje organiziraju proizvodnju u zemljama jeftine radne snage ubiru enormne profite, čak i u vrijeme aktualne pandemije. Koriste situaciju u kojoj se nalaze siromašne zemlje Europe koje se, u pokušaju da privuku strane investicije, međusobno natječu u snižavanju cijene rada i urušavanju radničkih prava. Koriste svoju poziciju moći kako bi dalje oslabile položaj sindikata i podigle nivo eksploatacije radne snage. Jedino vlade u regiji mogu i moraju zaštiti svoje radnike.

Vlada RH mora osigurati dostojanstvenu plaću jer minimalna plaća ni približno nije dostojanstvena plaća. Time se krši Ustav RH u kojem stoji (čl. 56. stavak 1) da „svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život”.

Minimalna plaća je plaća za puno radno vrijeme, da bi bila dostojanstvena mora polaziti od objektivnih troškova života i govoriti nam koji je najniži iznos plaće koji bi radnicama i radnicima omogućio elementarno pristojan život. Iako je dostojanstvena plaća ljudsko pravo prepoznato u dokumentima Ujedinjenih naroda i Europske unije, pa i u Ustavu RH, plaće koje prima većina zaposlenih u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi mogu se okarakterizirati kao sirotinjske. Rijetko prelaze zakonsku minimalnu plaću, koja, prema istraživanjima Novog sindikata i RIS-a, iznosi u prosjeku tek 25% od iznosa dostojanstvene plaće!

Zakonski propisana minimalna neto plaća kao udio u iznosu EU praga siromaštva u Hrvatskoj iznosi tek 53% (prosjek EU je 65%).

Zalagat ćemo se za dostojanstvenu plaću od 10.428 kuna!