Svijet počiva na radnicima

Svijet počiva na radnicima

Sve što imamo proizveli su radnici - od hrane, odjeće, automobila, stanova, mobitela. Sve što jesmo - odgoj, obrazovanje, proizvod je rada, počevši od rada naših roditelja da nas podignu i odgoje. Svijet bez radnika ne bi postojao. Sa druge strane, tajkun ne proizvodi ništa. Tajkun zapošljava radnika, koji je u tom odnosu trošak, te nakon što je pokrio trošak, vrijednost onog što je radnik proizveo uzima sebi. Dakle, unatoč tome što o radniku ovisi sve, uključujući tajkuna i njegov profit, u kapitalističkom poretku radnik je slabija strana.

U Hrvatskoj pak, radnik je postala arhaična riječ, u novogovoru zamjenjena s "djelatnik" odnosno "zaposlenik", dok je tajkun postao "poslodavac", po uvrnutoj logici da tajkun radniku nešto "daje". Mediji uredno obavljaju posao indoktrinacije, slaveći genijalnost tajkuna, dok se radnika sjete kad se po njima treba ispljuvati, kao npr. ako rade u javnom sektoru. Najveća uvreda za radnike je da su "neradnici" ili materijalno osigurani (tzv. "uhljebi"), dok se u isto vrijeme o količini rada tajkuna, njihovoj materijalnoj sigurnosti i trošenju javnog novca (ulupanog npr. u kredite za razvoj i saniranje dugova) ne postavaljaju pitanja. Vlasnik trgovačkog lanca može imati praznik rada svaki dan, dok mu radnici rade i na današnji dan, ali "neradnik" - e to nije.

Kako bilo, povijest je pokazala da su radnici, kad su ujedinjeni u sindikate i političke organizacije, i svjesni da svijet počiva na njima - uspjevali svijet i promjeniti. Radnici to mogu opet. Priča nije završena.

Sretan 1. maj!