Zašto besplatan tramvajski prijevoz?

Zašto besplatan tramvajski prijevoz?

Zašto nam treba tramvajski prijevoz koji će biti besplatan, tj. koji će Grad u potpunosti financirati*, bez sudjelovanja krajnjih korisnika (bez plaćanja pokaza ili karte)?

Četiri su osnovna razloga:

          1.  Povećanje društvene mobilnosti

Danas, ako npr. roditelji žele odvesti djecu u kazalište u drugi kvart ili, primjerice, na Bundek ili Jarun, moraju pored troškova za kazalište, plaćati i tramvajski prijevoz (osim ako ne žive baš u tom kvartu). Istraživanja pokazuju da besplatan javni prijevoz povećava društvenu mobilnost - time sve ono što nam grad pruža postaje dostupnije svim stanovnicima grada.

          2. Smanjenje gužvi u prometu

Zagreb, pogotovo u špici, često trpi ogromne gužve u prometu. Besplatan tramvaj bi značio više ljudi koji bi se vozili javnim prijevozom (pri čemu broj tramvaja na ulicama treba povećati), što bi automatski značilo manji promet i manje gužve na zagrebačkim cestama.

          3. Smanjenje problema s parkingom

Mnogi kvartovi, a pogotovo središnji dio grada, imaju velikih problema s parkiranjem. Smanjenje prometa bi riješilo i taj problem. Nema potrebe da svi idu automobilom u centar ili da se po gradu stalno kreću autom po zagušenim cestama - to bi se svakako smanjilo s besplatnim tramvajem. Mnogi bi, mogu li birati između besplatnog tramvaja i auta, za koji se gorivo plaća, izabrali ipak tramvaj.

          4. Smanjenje zagađenja

Zagreb je jedan od najzagađenijih glavnih gradova u EU**. To, doduše, nije posljedica toliko automobilskog prijevoza, no svakako je da bi smanjenje korištenja automobila itekako pridonijelo kvaliteti našega zraka.


*Već sad Grad financira više od 80% ZET-a, samo 18.5% dolazi od prodaje karata.

**https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/zagreb-je-ovaj-tjedan-predzadnji-u-eu-po-kvaliteti-zraka-istrazili-smo-sto-se-dogada-15038866