Gradimo kvartove a ne pojedinačne zgrade!

Gradimo kvartove a ne pojedinačne zgrade!

Jedan od najvećih problema Zagreba, pogotovo u zadnjih 30 godina, je neplanska gradnja bez urbanističkog planiranja. Grade se pojedinačne zgrade koje međusobno ne stoje ni u kakvom odnosu, i onda dobivamo "kvartove" koji su nabacani, bez pločnika, bez parkova, bez drveća, bez nužne infrastrukture...

To je pogotovo tipično za divlju kapitalističku gradnju, gdje nove stanove gotovo isključivo grade privatni investitori koji žele samo što prije što više zaraditi, a na infrastrukturu i urbanizam okolice uopće ne obraćaju pozornosti.

Primjer kvalitetnog urbanizma, gdje se detaljno planiralo čitave kvartove, su svakako novi kvartovi prije 1990-e, kao cijeli Novi Zagreb, Savica, Folnegovićevo naselje itd. Ti kvartovi imaju unaprijed isplanirane škole, vrtiće, dućane, parkove, zelenilo i sve što im treba.

Primjeri divlje gradnje su npr. Rudeš, Kajzerica ili većina dijelova grada građenih nakon 1990 (uz rijetke iznimke kao što su Vrbani III i Novi Jelkovec, gdje je Grad planirao kvartove, a nije građena svaka zgrada zasebno), koje je često teško i imenovati jer nove zgrade neplanski nabacuju kuda god.

Želimo li da Zagrebu ne bude ruglo i da svi stanovnici žive u uvjetima dostojnih čovjeka, moramo imati i držati se čvrstih urbanističkih pravila te poštovati pravila struke, a ne se podvrgavati privatnom profitnom interesu.

Moramo graditi moderne zelene i urbanistički isplanirane kvartove, a ne nabacane pojedinačne zgrade bez infrastrukture.