Hrvatsko sudjelovanje u NATO misijama na Kosovu, u Sredozemlju, u Poljskoj, Somaliji…

Hrvatsko sudjelovanje u NATO misijama na Kosovu, u Sredozemlju, u Poljskoj, Somaliji…

HDZ je proračunom koji je izglasan poručio narodu da se nema novaca da bismo bolje živjeli. Nemamo za penzije iako preko 51% penzionera živi u riziku od siromaštva, nemamo novaca za bolje plaće, iako su one među najnižima u EU, nemamo novaca za nova radna mjesta i za sve mlade ljude koji iseljavaju ili rade prekarne poslove… Ali novca ima za NATO misije.

Za svakog vojnika u Afganistanu samo do 2010. je utrošeno oko pola milijuna kuna.

  1. U okviru NATO-a već više od desetljeća sudjelovali smo u okupaciji Afganistana (tzv. „mirovnoj misiji“), a što smo plaćali 55 milijuna kuna godišnje,
  2. a prije 2 godine smo samo na 110 pripadnika OS RH u operaciji „Resolute Support” potrošili 55 milijuna kuna,
  3. te još 33 milijuna kuna za „ojačanje prisutnosti NATO-a u Poljskoj“,
  4. misiju na Kosovu 24 milijuna kuna,
  5. a u 2019. godini se uključujemo u novu misiju – onu u Iraku koja na košta 4,3 milijuna kuna
  6. do 3 (!) pripadnika OS RH u operaciji EU “SOFIA” – oko 2 milijuna kn godišnje…
  7. “EU NAVFOR Somalia – ATALANTA” 3,5 milijuna.

 Među 28 članica NATO-a Hrvatska je s 1,71 posto BDP-a na 10. mjestu po izdvajanjima, ispred svih svojih susjeda, dok njemački obrambeni budžet iznosi 1,23 posto BDP-a Hrvatska je, prema najnovijim podacima NATO-a o obrambenim izdvajanjima država članica iz ožujka 2019. godine, svrstana na 10. mjesto među 28 članica Saveza.

Članstvo u NATO-u plaćamo oko 31 milijun kuna godišnje, a članice imaju za cilj da se minimum 2% proračuna svake članice u budućnosti, do 2024. godine, izdvaja za obranu. 2024. Hrvatska planira za obranu trošiti 9,4 milijarde kuna. To je 40% povećanje od prošle godine kada smo preuzeli tu obavezu, koja nam je praktički nametnuta bez rasprave. I to se neće preliti toliko na vojnike ili radnike već na modernizaciju i opremanje što znači za kupovinu stvari koje nam u krizi ne trebaju. Jedna od tih stvari su borbeno vozilo pješaštva na gusjenicama za koje je u proračunu rezervirano 161 milijun kuna ili višenamjenski helikopter od 57,5 milijuna kuna.

Pri ulasku u NATO je jedan od argumenata za taj Savez bio i taj da bismo samostalno morali imati puno više vlastite vojske i izdvajati puno više – oko 3% BDP-a za obranu.

Na aktivnu vojsku RH troši oko 5 mlrd. kn godišnje, istina da se nalazimo na zadnjem mjestu po trošenju za opremanje i modernizaciju, no to vladajući namjeravaju ispraviti…

Savez u koji smo ušli bez referenduma, za neke EU zemlje čini se nije nužan - niti Austrija, Švicarska, Irska, Švedska i Finska nisu u NATO-u.

Članstvo u NATO-u kažu vladajući, ali kako smo čuli i SDP koji se i u ovome naravno s vladajućima slaže, navodno nam koristi, jer, tvrde tim smo članstvom sigurniji. (Sjetimo se samo tragikomičnog vojnog „mimohoda” za Milanovićeve vlade u kolovozu 2015. kada je asfalt na Vukovarskoj aveniji izrovan „gusjeničnim” tenkovima.)

No, nitko ne spominje da članstvo u NATO-u znači i otvaranje za terorističke napade i to nije samo neka teoretska mogućnost. Sjetimo se terorističkog napada u Rijeci 1995. godine, prvog islamističkog udara na evropskom tlu, koji je bio izravna reakcija na to da je Hrvatska SAD-u izručila istaknutog člana egipatskog sunističkog pokreta.

Hrvatska za tim „zajedničkim stolom“ u realnosti nema nikakvo pravo glasa i poslušnički provodi i zagovara vanjsku politiku kakvu kreiraju jači od nas. Ukratko, Nekad smo predvodili Nesvrstane danas ginemo za tuđe geopolitičke interese…

Zato je stav Radničke fronte jasan – zalažemo se za izlazak iz NATO-a i povlačenje naših vojnika iz svih vojnih misija. Time bismo osigurali sredstva za socijalne projekte, razvoj zemlje, a nužna minimalna sredstva za obranu, još uvijek, kako vidimo ne bi bila manjkala.