Nakon američkih izbora: Trumpov odlazak je pobjeda, no Biden sigurno nije budućnost

Nakon američkih izbora: Trumpov odlazak je pobjeda, no Biden sigurno nije budućnost

Nakon što su rezultati američkih izbora za predsjednika postali poznati, svijet slavi odlazak Donalda Trumpa s te pozicije. Ipak, dolazak Joea Bidena sigurno nije razlog za slavlje. I jedan i drugi kandidat za predsjednika su predstavnici privilegirane klase i ovi izbori su predstavljali ništa više osim bitke između dvije strane jednog te istog establišmenta. Taj establišment se gotovo ni po čemu ne razlikuje ni u domaćoj politici, a nama u Hrvatskoj puno važnije, niti u onoj inozemnoj.


Joe Biden je bio potpredsjednik SAD-a u doba bivšeg predsjednika Baracka Obame, a doba je to kada je Demokratski establišment učvrstio neoliberalnu vladavinu u toj zemlji. U svojoj reakciji na gospodarsku krizu 2008., ogromnim financijskim injekcijama su se prije svega spašavale velike banke, osiguravajuće kuće i mešetari svih vrsta, dok su kao i danas, radnici gubili posao, siromašno stanovništvo je izbacivano iz svojih domova te tjerano u još veća dužnička ropstva. Najveći potez tadašnje administracije, Obamacare, donio je zdravstveno osiguranje samo dijelu stanovništva, dok je mnoge izostavio prepuštajući ih na nemilost privatnim osiguravajućim kućama. Takva politika uz još jednu establišmentsku kandidatkinju Demokratske stranke koja poslije Baracka Obame nije nudila nikakav pomak – Hillary Clinton, upravo je i razlog zašto je Donald Trump došao na vlast.


Odlaskom Donalda Trumpa nije nestala desnica koja je godinama u usponu u SAD-u, već ona nastavlja djelovati. Ipak, ono što raduje – to je paralelna gradnja progresivnog pokreta odozdo koji ima sve nazivnike ljevice, a koji je djeluje u okviru Demokratske stranke.


Ne čude nas slavlja nakon službenog odlaska Donalda Trumpa, čovjeka koji će ostati zapamćen u svjetskoj povijesti kao predsjednik s bizarnim odnosom prema radnicima i radnicama, ženama, predstavnicima seksualnih i etničkih manjina i koji je izgovorio najviše očitih laži i manipulacija na funkciji predsjednika SAD-a. Zaista, odlazak Donalda Trumpa veliki je udarac desnom populizmu i koketiranju s desničarskim ekstremizmom na najvišim razinama državnih režima kakvog vidimo i u našoj neposrednoj blizini kod Janeza Janše i Viktora Orbana. No, Joe Biden sigurno neće poboljšati položaj radnika i osiromašenih u Sj. Americi te je predstavnik i nastavljač statusa quo. Podsjećamo da je Demokratski establišment izgurao Berniea Sandersa, upravo onog kandidata koji se zalagao za univerzalno zdravstveno osiguranje, za ograničavanje upotrebe fosilnih goriva te za prelazak prema zelenim industrijskim politikama, za financijski dostupnije visoko obrazovanje širokim radničkim masama, državno pristupanje problemu stanovanja itd. Danas je teško za očekivati u tom pogledu bilo što od novog predstavnika tog establišmenta.


Na vanjskopolitičkom planu, pitanje je možemo li očekivati da se SAD vrati u paktove o razoružanju s Iranom i Rusijom, možemo li očekivati deeskalaciju napetosti između Kine i SAD-a kao dvije najmoćnije ekonomske sile? Možemo li očekivati prestanak sankcija prema Kubi, Venezueli, Iranu, Rusiji i kraj uplitanja u unutarnje stvari država u Latinskoj Americi kao što je to bio slučaj u Boliviji u prošlogodišnjem desničarskom državnom udaru? Možemo li od Joea Bidena očekivati pritisak na Saudijsku Arabiju kako bi prestala s uplitanjem u sukob u Jemenu, možemo li očekivati da se Izrael prestane podržavati u svojoj agresivnoj politici prema Palestini? I na kraju, za zemlju u kojoj ministri javno priznaju da si ne može priuštiti lockdown, možemo li očekivati od vodeće zemlje NATO pakta da prestane raditi pritisak na Hrvatsku kako bi podigla izdvajanja za vojsku i da šaljemo svoju vojsku s ruske granice?


Da, odlazak Donalda Trumpa je pobjeda, no dolazak Joea Bidena sigurno nije budućnost.