Priveden šef JANAF-a Dragan Kovačević

Priveden šef JANAF-a Dragan Kovačević

Autor: Hrvoje Štefan

Uhićen je predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević jer je navodno dobio mito od cca 2 milijuna kuna od vlasnika privatne tvrke kojoj je namjestio posao od 40 milijuna kuna.

Inače, Kovačević je stari HNS-ov kadar kakve se postavljalo na čelna mjesta Janafa, HEP-a i ostalih visoko profitabilnih državnih tvrtki i koji su preživjeli smjene raznih vlada, dok su u isto vrijeme HNS-ovci bili u prvim redovima zagovaranja privatizacije državne imovine i javnih sustava solidarnosti i uvođenja još više tržišta. Pa je tako Dragan Kovačević bio mastermind privatizacije hrvatskog mirovinskog sustava u mandatu Ivice Račana, gdje ga se sjećam početkom dvijetisućitih kako je u Rijeci govorio da će privatizacija mirovinskog sustava dati snažan poticaj razvoju domaće privrede i tržišta kapitala i na taj način omogućiti održivost mirovinskog sustava. Naravno, to se nije desilo niti se je moglo desiti i mnoge EU zemlje nisu uopće privatizirale mirovinski sustav (poput susjedne Slovenije), a od onih koje su se odlučile na privatizaciju, dobar dio je kasnije odustao (Poljska, Mađarska itd.). Ali ne i Hrvatska, gdje je mirovinski sustav i dalje privatiziran, privatni mirovinski fondovi i strane banke koji su vlasnici zarađuju goleme novce na skupom posuđivanju mirovinskih doprinosa hrvatskoj državi.

Mastermind privatizacije mirovinskog sustava Dragan Kovačević za to vrijeme sjedi na čelu visoko profitabilnog državnog monopolista i izvlači mito od ugovaranja poslova sa privatnim tvrtkama.