Izjava za medije RF-a povodom najavljenih otkaza u Rafineriji Sisak

Izjava za medije RF-a povodom najavljenih otkaza u Rafineriji Sisak

Od radnika rafinerije Sisak stigao nam je dokument koji je označen kao poslovna tajna, u kojem se nalaze imena ljudi koji će dobiti otkaz. Radnici upozoravaju da će s 1. listopadom krenuti masovni otkazi, skoro 250 otkaza, iako je premijer Plenković obećavao da se Rafinerija u Sisku neće zatvoriti te da će radnici ostati raditi u novom industrijskom centru i biorafineriji u Sisku.

Ministar Ćorić pak daje izjave o otkupu dionica Ine od MOL-a, dok su istovremeno hrvatski članovi Uprave Ine složili liste za otkaze – kako nas upozoravaju radnici!

Prema molbi radnika, uputit ćemo pismo ministru Ćoriću i premijeru Plenkoviću, sindikatima, članovima Nadzornog odbora i svima uključenima u slučaj te postaviti pitanje je li istina da se radnicima daju otkazi, te ako jest, zašto se na ovaj način gasi sisačka Rafinerija te bez kriterija daju otkazi njenim radnicima.

U pismu koje su nam uputili, radnici prozivaju predsjednika Vlade Republike Hrvatske i njegovu lažovsko-lopovsku stranku HDZ za gotovo 250 otkaza u „Rafineriji nekada nafte Sisak”. Kažu da nikada nisu vjerovali niti jednoj Vladi pa tako ni ovoj – da su se hrvatski članovi uprave Ine složili s ovim činom izdaje sisačkih radnika, interesa grada Siska i ove države.

Radnici se obraćaju saborskim zastupnicima iz svoje izborne jedinice pozivajući ih neka rade svoj posao, i to onaj za koji ih je društvena većina izabrala. Također su pozvali sve novinare da poprate ubijanje jednog grada – Siska, nekada jednog od najjačih industrijskih centara Hrvatske.

Također su se obratili i kolegama koji su se mogli pronaći ukoliko su na spisku za otkaz ili ukoliko ostaju raditi, te poručili da je jasno da su kriteriji za otkaz labavi. Zanima ih kojim su se kriterijima vodili upravitelji pogona, te da to možda objasne na sudu ako se netko od njih na taj način namjerava izboriti za poštivanje onoga što piše u Kolektivnom ugovoru. Također, radnici ne vjeruju da će itko ostati duže od par mjeseci nakon ovog prvog vala otkaza.

Upozoravaju da su ih voditelji pogona nazivali telefonski da bi ih se obavijestilo o otkazu bez objašnjenja i kriterija, te to smatraju pljuvanjem radnicima u lice i njihovom dugogodišnjem trudu u stvaranju Ine. Šutnja sindikata i braniteljskih udruga također govori puno. Radnici smatraju da mnogi od njih šute jer njihova imena nisu na spisku za otkaz.

Radnicima dajemo punu podršku, te ćemo u njihovoj borbi za radnička prava stati beskompromisno uz njih i sudjelovati u svakoj točki te borbe. Pozivamo i sve ostale radnike u Hrvatskoj da se solidariziraju s radnicima rafinerije Sisak!

Podržimo radnike Rafinerije Sisak!