Radnička fronta, SDSS i Nova ljevica položili vijence na Grobnicu narodnih heroja

Predstavnici Radničke fronte, SDSS-a i Nove ljevice položili vijence na Grobnicu narodnih heroja povodom 75. obljetnice pobjede nad fašizmom

Danas u jutarnjim satima su položili vijenac i cvijeće na mirogojsku Grobnicu narodnih heroja povodom 75. Dana pobjede nad fašizmom. Iznose kako su na Mirogoju odali počast palim borcima i svim žrtvama fašizma kako bi kao stranke za koje je antifašizam neupitna vrijednost digli glas protiv rastućeg revizionizma.

ZAGREB “Danas, na 75. obljetnicu pobjede nad fašizmom smo ovdje kako bismo ispred tri stranke koje su uvijek bile dosljedno antifašističke odali počast narodnim herojima, njih čak 291 iz Hrvatske, kao i svim drugim borcima protiv fašizma te žrtvama terora. Nažalost, danas je sve potrebnije isticati to da je NDH bila kvislinška tvorevina te da su nebrojeni ljudi stradali pod terorom nje i njenih pokrovitelja”, poručila je Katarina Peović, predsjednička kandidatkinja RF-a na posljednjim izborima.

Vijence i cvijeće su položili Katarina Peović i David Bilić ispred Radničke fronte, Saša Milošević ispred Samostalne demokratske srpske stranke te Rada Borić kao predstavnica Nove ljevice uz podršku drugih članova navedenih stranaka.

David Bilić, zastupnik Radničke fronte u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, dodao je kako se mora dići glas protiv rastuće revizije povijesti kojom se nastoji kolaboracioniste predstaviti kao žrtve, a pobjednike kao zločince. Za njega je na djelu i revizija od strane onih koji tvrde da predstavljaju antifašizam, a prešućuju vodeću ulogu Komunističke partije, kao i doprinos srpskog naroda u Hrvatskoj.

U RF-u iskazuju zadovoljstvo što su uspjeli na ovom mjestu okupiti tri organizacije koje su, kako kažu, uvijek beskompromisno branile antifašističke vrijednosti. Na pitanje novinarke HRT-a o predstojećim izborima Katarina Peović iznosi kako se vode razgovori o izlasku na iste s predstavnicima Nove ljevice, Zagreb je NAŠ!, ORaH-a, ZA GRAD i Možemo!

Dodaju kako je cilj okupiti snažnu lijevu opciju koja će se suprotstaviti neoliberalnim politikama kojima smo svjedoci, kao i dosljedno zastupati opciju koja će biti progresivna po svim ekonomskim, socijalnim i društvenim pitanjima.

Uz zajedničko polaganje vijenca i cvijeća na Grobnicu narodnih heroja, predstavnici ove tri stranke su odali počast borcima i žrtvama i na pjesničkom događanju "Nepokoreni grad" koje je povodom Dana oslobođenja Zagreba organizirano od strane pjesnikinja grupe Odvalimo SE Poezijom, a u suradnji s Virtualnim muzejem Dotrščina.

Uz obilazak spomenika i čitanje poezije, predstavnici RF-a su i na Dotrščini cvijeće u spomen žrtvama fašističkog terora. Isto su učinili i ispred spomenika Poziv na ustanak u Podsusedu, kao i ispred Plamena revolucije na Svetom duhu.

“Htjeli smo odati počast antifašističkim borcima i žrtvama fašizma, ali nismo htjeli ostati samo na komemoraciji nego smo cvijeće ostavili i pred borbenijim spomenicima. Narodnooslobodilačka vojska nije ustala samo protiv fašizma, već i protiv svih drugih nazadnih pojava te je predstavljala uistinu revolucionarnu opciju”, zaključuje Bilić.