Radnička fronta odala počast žrtvama Jasenovca na zagrebačkom Glavnom kolodvoru: I u ovakvoj situaciji se treba boriti protiv povijesnog revizonizma

Radnička fronta odala počast žrtvama Jasenovca na zagrebačkom Glavnom kolodvoru: I u ovakvoj situaciji se treba boriti protiv povijesnog revizonizma

Aktivisti Radničke fronte su danas, nešto iza ponoći, u blizini zagrebačkog Glavnog kolodvora projicirali spomenik žrtvama Jasenovca, “Kameni cvijet” Bogdana Bogdanovića, kao i broj žrtava tog logora. Projekciju su izveli na zloglasnoj “Crnoj Katici”, lokomotivi koja je vodila logoraše u više logora takozvane NDH.

ZAGREB “I danas, kada smo zbog pandemije uglavnom u svojim domovima, trebamo se prisjetiti
83 145 poimence navedenih jasenovačkih žrtava i herojskog proboja logoraša. Naša projekcija je simbolični doprinos sjećanju na žrtve, kao i nastojanju da se odupremo zaboravu i lažima kojima smo, nažalost, posljednjih godina sve više svjedoci”, poručuju iz Radničke fronte.

Radničkoj fronti ovo nije prva u nizu ovakvih akcija. Prisjetimo se burnih reakcija na akcije Radničke fronte na Bleiburgu, kao i na njihov otpor reviziji povijesti kroz koju se nastojalo ustaški dječji logor u Jastrebarskom predstaviti kao dječji dom koji su partizani napali. Poručuju i kako svake godine prisustvuju jasenovačkoj komemoraciji.

Iz Radničke fronte iznose kako današnja revizija povijesti nije nešto što se dogodilo samo od sebe već predstavlja logičan nastavak rada Franje Tuđmana, osobe na koju se, kako kažu, danas svi pozivaju. “Možemo li se uistinu čuditi da se danas iznose takve manipulacije kada je Franjo Tuđman, na čije se naslijeđe i Milanović i Plenković i brojni drugi danas pozivaju, bio prvak povijesnog revizionizma?”, pitaju se u RF-u.

Dodaju kako se paralelno, uz nijekanje fašističkih zločina, događa i prikazivanje antifašističkih ili komunističkih zločina van konteksta ili s mnoštvom lažnih informacija.

„Jednostavno ne možemo prihvatiti da se poginule ustaše pokapaju uz najviše državne počasti, kao ni to da se potiču projekti poput “Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac“, skupine povijesnih revizionista koja nam je došla reći kako je Jasenovac bio samo jedna velika pozornica za Malu Floramy, dok se istovremeno sve više negira antifašistička prošlost Hrvatske”, ogorčeni su u Radničkoj fronti.

Dodaju da je i “Crna Katica”, na koju su projicirali spomen na žrtve, jedan od takvih primjera pošto je potpuno ignorirana njena crna povijest, a na njoj istaknuta samo ploča s tehničkim podacima lokomotive.

Za RF takva revizija povijesti ima dvostruku ulogu: s jedne strane ona poklonicima ustaškog pokreta omogućava da barem donekle opravdaju taj pokret ili stvore lažni egal s antifašističkim, dok se, s druge strane, kroz difamaciju antifašističkog pokreta predvođenog Komunističkom partijom, kao i demonizacijom realsocijalističkih sustava 20. stoljeća nastoji stvoriti klimu u kojoj se automatski odbacuje svaka ideja boljega društva.

Na kraju su iznijeli stav da treba odbaciti lažnu zabrinutost za istinu onih koji žele, kako navode, prekapati po kostima. „Nevina žrtva poimence navedenih 83 145 pripadnika i pripadnica srpske, romske i židovske zajednice, kao i pripadnika antifašističkog i radničkog pokreta i ostalih, su nam vječna bol i opomena da svaljivanje krivnje za nedaće čitavog društva na jednu skupinu može dovesti do tragedije neslućenih razmjera”, zaključuju.